Populära länkar
Kategorier
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga jägare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- På nätet sedan
2005
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Övrigt
Jaktradio - Guide
När du deltar i ett jaktlag, vare sig det är stort eller litet, så är kommunikationen viktig. Jaktradion löser biffen.
En jaktradio fungerar oberoende av mobilnät och abonnemang. Räckvidden kan variera mellan allt från ett par kilometer upp till flera mil beroende på radioutrustningen som används, hur antennen är placerad och hur terrängen ser ut. I denna text dyker vi djupare i jaktradions förtrollade värld och ger svar på några av de vanligaste funderingarna.
Frekvenser efter terräng
Det vanligaste frågetecknet när du väljer jaktradio är vilken frekvens du ska välja: 155 MHz eller 31 MHz. För att sända och ta emot signaler behöver du ha samma frekvens, vilket innebär att en 155 MHz radio inte kan kommunicera med en 31 MHz och vice versa. Med 31 MHz har man i regel bättre räckvidd i kuperad terräng vilket gör att jaktradio med denna frekvens främst används av jägare i norra Sverige. 155 MHz radios har bra räckvidd i glesare terräng och fungerar därför bättre i södra Sverige. Innan du väljer jaktradio är det därför viktigt att undersöka vilken frekvens som ditt lokala jaktlag använder.
Jaktradio för alla plånböcker hittar du här: Jaktradio & Tillbehör
Prata enskilt med pilottoner
Ifall du väljer 31 MHz har du tillgång till 40 kanaler mot 155:ans sex kanaler. I det senare fallet har man löst problemet genom att använda pilottoner. Allt som sägs över etern kan höras, men bara av dem som har samma pilotton inställd. Om man använder en 155:a kan man räkna med en räckvidd på några kilometer om det inte är alltför mycket berg i vägen. Vad man bör vara medveten om är att pilottonen inte på något sätt innebär att det som sägs är krypterat och bara kan höras av jägarna i det egna jaktlaget, utan allt som går ut i etern kan höras om någon annan har samma pilotton inlagd.
Jaktradio med Bluetooth
Numera finns ett flertal radioapparater med blåtand vilket innebär att man slipper strul med sladdar. En öronpropp och ljudet kommer direkt in i örat utan problem. En annan lösning är moderna intelligenta hörapparater modell Peltor/ 3M där du via en slinga runt halsen, som är kopplad till radion får ljudet direkt in i hörapparaten. Samma sak gäller för hörselskydd där du antingen via Bluetooth eller sladd får ljudet på ett bekvämt sätt i hörlurarna. Naturligtvis finns en uppsjö av öronmusslor att välja mellan. Det viktigaste att tänka på är att det ska vara bekvämt för örat och spilla så lite ljud som möjligt, för att inte störa viltet.
Kolla in våra hörselskydd för jakt
Analogt eller digitalt
Digital jaktradio har en jämn ljudkvalitet och påverkas inte av störningar, från till exempel hundpejlar. Med digital radio kan du dessutom samtala med enskilda utan att andra hör. Räckvidden hos digitala radioapparater är dock kortare än hos analoga och när du kommer utanför täckningsområdet försvinner signalen helt. Idag finns det apparater på marknaden som är både digitala och analoga. Med digitala radioapparater går det även enkelt att sända textmeddelanden till jägarna i jaktlaget – en tyst och effektiv kommunikation om tid finnes. Om det är bråttom att leverera ett budskap är dock alltid komradion den snabbaste vägen.
Smarta tillbehör
En skogsantenn är ett bra tillbehör för en jägare om man jagar på en mark som är kuperad. Som vanligt är laddningen ett problem om du befinner dig i skogen under många timmar, och i de fallen kan en billaddare vara räddningen tillsammans med extra batterier. Många jaktlag jagar flera såter per dag och där förflyttningar sker med bil. Då är det läge att sätta radion på laddning. För hundförare är en radiosele ett ypperligt val när du slipper plocka upp radion varje gång du ska ta emot eller skicka ett meddelande. En jaktradio får vara med om väldigt skiftande förhållanden och ska klara av både regn, vatten och damm – se därför till att radion är IP 67-klassad.
Att kunna kommunicera smidigt med jaktlaget är A och O för en lyckad jakt och vi hoppas att denna text givit dig en ökad förståelse inför valmöjligheterna som finns. Glöm inte att dubbelkolla med jaktlaget vilken frekvens de använder sig av!