Populära länkar
Kategorier
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga jägare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- På nätet sedan
2005
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Ljuddämpare -En guide
Ljuddämpare är ett av historiens tekniksprång för jägare och borde, i vårt tycke, sitta på varje kulvapen som används till jakt och skytte. Fördelarna är många och otroligt stora – här går vi igenom de tyngsta argumenten för att montera en ljuddämpare på ditt vapen. Vi går även igenom andra saker som kan vara bra att ha i åtanke inför inköp, som t.ex. balansen på vapnet, montering samt skötsel och underhåll.
Rädda hörseln
En stor fördel antyds redan i namnet "ljuddämpare". Även om skottbullret inte helt försvinner så dämpas ljudet från mynningsknallen avsevärt. Risken för allvarlig hörselnedsättning och tinnitus minskar rejält om du använder ljuddämpare. I kombination med hörselkåpor eller intelligenta hörselskydd, som klipper skottljud, klarar du dig utan risk för skador.
Hörselskydd för jakt och skytte hittar du här: Hörselskydd
Minska rekylen och skjut bättre
Ljuddämparnas stora fördel vid jakt är att du kommer undan med stora delar av rekylen. Det innebär i praktiken att du skjuter mycket bättre. En .30–06 ”kickar” inte mer än en 6,5:a, som i sin tur inte ger mer rekyl med ljuddämpare än en 222:a. Fördelarna är uppenbara både på älgbanan och under praktiskt jakt. Studsaren ligger i stort sett kvar i älgen eller älgfiguren efter första skottet, och det blir enklare att hålla kvar riktmedlet, där det ska vara för ett andra skott. Om rekylen blir mindre blir rekylupptagningen enklare och så även avfyrningen.
Skyttar som drabbats av skotträdsla eftersom det smärtar att avlossa kraftiga kalibrar eller studsare med felaktiga kolvar, kommer ganska snabbt underfund med ljuddämparens fördelar.
Balans och infästning
När du bestämt dig för att skaffa en ljuddämpare som passar ditt vapen så finns det i Sverige ett 30-tal olika modeller. Större ljuddämpare dämpar bättre än små och lätta. Men då får du även ta med i beräkningen att det påverkar vapnets längd, vikt och balans. Ett gott råd är att kontakta oss när det gäller val av ljuddämpare. Olika kalibrar kräver olika storlek på dämparna. En kraftig magnumkaliber ger större mängder krutgaser och kräver därför större volym.
Den vanligaste metoden för att montera ljuddämparen är genom att gänga pipan, men det finns även dämpare med bajonettfattning. Om du har en dämpare som du vill byta mot en annan, måste du ha koll på att gängorna i studsarpipan stämmer. Den vanligaste gängan i Sverige är 14x1 vilket betyder att det är 14 millimeter i diameter och en millimeters räffelstigning. Olika storlekar på gängningen styrs av diametern på studsarpipan.
Kapning av pipa
Många jägare vill korta studsarpipan för att få bättre balans på vapnet. Då måste du veta att alla sådana ingrepp minskar utgångshastigheten, vilket inte påverkar precisionen, men definitivt kulbanan som faller snabbare. Kulan blir då även mer vindkänslig vid långa avstånd. Kaliber .308 är enklast att korta ned till 50 centimeter, utan större problem. Magnumkalibrar ska du vara försiktig med att korta för mycket. En .300 Winchester som kortas ned kan inte bränna krutet tillräckligt och blir då effektmässigt ungefär som en .30–06. För praktisk älgjakt spelar det mindre roll, men om du ska utnyttja kalibern på långa håll ska du tänka dig för innan du kapar pipan. Om du ska korta en 6,5x55–pipa är det viktigt att se till så att den klarar kraven för klass 1. Viktigt att notera är även att du inte får kapa någon studsarpipa kortare än 45 centimeter.
Jakt.se erbjuder både gängning och kapning av pipa här: Verkstadsarbeten
Var noga med inskjutningen
När du fått din ljuddämpare monterad är det mycket viktigt att besöka skjutbanan. Skjut med alla de olika patronerna som du använder under jaktsäsongen. Med ljuddämparen monterad får du oftast en träfflägesförändring som behöver korrigeras. För alla jägare är det helt avgörande att kontrollera precisionen. Även om du skulle byta ljuddämpare är det viktigt att provskjuta och försäkra dig om att vapnet går rätt.
Jakt.se-guide: Så lyckas du med inskjutningen
Skötsel och rengöring
Det är viktigt att sköta om ljuddämparen. Som första åtgärd när du skaffar en dämpare är att fetta in gängan. När du varit på älgbanan och skjutit dämparen varm ska du, om det är möjligt, ta isär ljuddämparen och rengöra den.
Under jaktsäsongen är det viktigt att på kvällen ta bort dämparen från studsarpipan eftersom risken annars är stor att pipmynningen rostar. Om det regnat ute och vapnet och dämparen är fuktig, kommer nitrösa ämnen att rinna ned i studsarens pipmynning och så småningom orsaka rost. Det är definitivt inte bra för precisionen.
Allt inom vapenskötsel och rengöring hittar du här: Vapenvård
Ljudlöst skytte
I och med att ljuddämpare under 2022 blev licensfria för samtliga vapen öppnar sig en möjlighet för ägare till “salongsvapen” (.22) att träna under extremt tysta förhållanden. Med hjälp av en ljuddämpare och subsonicpatroner, som har en utgångshastighet under ljudvallen (ca 340m/sek) blir skyttet nästintill helt ljudlöst.
Vår förhoppning är att denna text givit dig mer kunskap om vad en ljuddämpare kan göra för dig och ditt skytte, vare sig du jagar vilt i skogen eller är ute efter maximal precision på skjutbanan.