Populärt just nu
Kategorier
Övrigt

Nitritsalt 1kg
Köp & prenumerera
För automatisk leverans av den här produkten välj intervall nedan och tryck på "KÖP"-knappen. Du får varan levererad omgående och sedan samma datum varje period tills du väljer att avsluta prenumerationen. Läs mer om prenumerationer.
- Beskrivning
- Andreas tycker
Nitritsalt 1kg
Inom charkindustrin används nitritsalt främst för att hämma tillväxten av mikroorganismer i köttprodukter. Det ger dessutom köttet en mycket tilltalande och fin röd färg.
Nitritsalt används av oss själva och våra kunder främst vid rökning av kött. Köttet får betydligt finare färg än vid användning av vanligt salt, köttet behåller sin fina färg och blir inte lika grått och trist.
Nitritsalt innehåller 0,6 % Natriumnitrit och 99,4 % NaCI

De flesta vill ha en röd/rosa yta på det rökta köttet, och en mörkt rödbrun yta på övrigt kött, med undantag för vildsvin som ligger någonstans däremellan.
För att åstadkomma det måste man salta med nitritsalt.
Det finns flera sätt att salta köttet på. Handlar det om sidfläsk från exempelvis vildsvin så räcker det att lägga det i saltlag i 3–5 dagar, man kan räkna med ca 1 cm kött/dygn
Större bitar mår bäst om man sprutsaltar.
Spruta på flera ställen tills köttbiten är helt uppsvälld. Lägg sedan i saltlag i två dygn för att utjämna salthalten i köttbiten innan du röker.
För att reglera sältan i din lag så kan du öka mängden salt om du önskar. En lag kan ligga på mellan 6 - 12%.
Jag blandar personligen 8%, då det funkar för mig. socker är även vissas favorit i lagen, där är google din bästa vän om du vill experimentera.
- Fakta om produkten
- Prishistorik