Populära länkar
Kategorier
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga jägare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- På nätet sedan
2005
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Ammunition
Ammunition är onekligen en viktig del av jakten. På den här sidan hittar du vårt välsorterade utbud av olika sorters ammunition. Produkterna är av hög kvalitet, samtidigt som priserna är förmånliga.
För att köpa ammunition till ett vapen krävs det att du har licens på vapnet i fråga. I dagsläget fraktar vi på Jakt.se inte ammunitionen som finns på hemsidan. Du kan fortfarande beställa den här på Jakt.se, men måste alltså hämta upp den i vår butik i Sundsvall. Ta med din licens eller skicka in den till oss i förväg, så att vi kan kontrollera den.
Trots att du inte kan få ammunitionen hemskickad kan det vara en god idé att i lugn och ro undersöka vårt utbud här nedan. På så sätt kan du jämföra priser och hitta den sorts ammunition som passar ditt vapen och dina övriga behov bäst. I vårt breda utbud kan du välja bland ammunition i olika utföranden och förpackningsstorlekar.
Om du vill veta mer om produkterna kan du klicka på deras bilder här nedan. Där får du mer information om varje specifik produkt.
Vi har även en hel del information angåeende ammunition via denna länk.
Frågor och svar om ammunition:
Vilken slags ammunition ska jag köpa/använda?
När man köper ammunition är det viktigt att du väljer rätt och ammunitionen skiljer sig mellan olika typer av jakt. Beroende på vad man ska jaga så använder man sig av olika typer av ammunition.
För att en viss ammunition ska vara tillåtet att användas för jakt på vilt, så finns det vissa krav på dess prestanda i Sverige. För att det ska vara enkelt att veta vilken ammunition man ska använda, beroende på vad man ska skjuta, så har man delat in kulammunition i fyra olika klasser. Det är varje klass som avgör om jaktvapnet är tillåtet att användas mot ett visst vilt. De krav som ställs på ammunitionen beskrivs i kulans vikt som mäts i gram och av den anslagsenergi som kulan har hundra meter från skytten. Anslagsenergi mäts i Joule. Dock finns det ytterligare ett krav och det är att man som jägare måste använda sig av expanderande kulor om man ska jaga de viltarter som ingår i klass 1 och klass 2. Expanderande kulor är kulor som vid anslaget omformas så att de får en större diameter.
Klass 1: Om man ska jaga de djur som ingår i klass 1, vilket är alla viltarter, så måste man ha en viss ammunition. De krav som ställs på denna ammunition är att kulvikten är minst 9 gram, och att anslagsenergin är minst 2700 J.
Klass 2: För att ammunition ska räknas till klass 2 så krävs det att kulan som minst väger 3,2 gram och att anslagsenergin som minst är 800 J. Ammunition i klass 2 är tillåtet för att jaga alla viltarter förutom älg, björn, varg, myskoxe, mufflon, hjort, vildsvin och säl.
Klass 3: Ammunition som räknas till klass 3 är ammunition där kulan väger 2,5 gram som minst och där anslagsenergin är 200 J som minst. Förutom de djur som är förbjudna i klass 2 så är det också förbjudet att skjuta viltarter som rådjur, lodjur, järv och bäver.
Klass 4: När det kommer till klass 4 så utgår anslagsenergin från mynningen och inte 100 meter från skytten som i de andra klasserna. Dessutom finns det ingen minsta kulvikt. Om man har ammunition som räknas till klass 4 så får man du bara jaga en del mindre viltarter som mård, mink, iller, vildkanin, bisam, ripa, järpe, duva, måsfågel, björktrast, kråkfågel utom korp samt en del andra arter som saknar jaktlig betydelse. Klass 4 får också användas för avlivning av vissa fällfångade djur, t.ex. räv eller grävling, som annars inte får jagas med denna klass. Klass 4 får även användas vid grytjakt efter räv, grävling eller mårdhund och vid jakt med ställande hund efter grävling och mårdhund.
Ammunition finns i två olika varianter; hagel och kula. När det kommer till denna klassificering så gäller det endast för kula. Om man ska jaga med hagel så finns det andra saker som man ska tänka på för att använda rätt ammunition. När man stoppar i en patron i ett hagelgevär så är det viktigt att man är medveten om att vapnet är tillverkat för att tåla just den patronen. Om man använder för långa patroner så kan det orsaka skador på vapnet, men det kan även skada skytten.
Hagel finns även i två olika varianter, stålhagel och blyhagel. För de olika hagelvarianterna så finns det ett så kallat US-nummer och detta nummer är viktigt att man undersöker innan man skjuter, för olika US-nummer är tillåtna för jakt på olika typer av vilt.
Vad krävs för att få köpa ammunition?
För att köpa ammunition krävs det att du har licens på ett vapen, med motsvarande kaliber.
Vilken typ av ammunition får du inneha?
Den som har tillstånd eller rätt att inneha ett visst vapen för skjutning får utan särskilt tillstånd inneha anpassad ammunition till vapnet, om ammunitionen är avsedd för samma ändamål som tillståndet eller rätten till innehav av vapnet avser.
Exempel: Har man en .30-06 och i stället skaffar en .308 Winchester måste man generellt göra sig av med all ammunition i .30-06.
Hur ska ammunition förvaras?
Ammunitionen ska förvaras i bostaden eller i ett utrymme som garage eller dylikt som är hopbyggt med bostaden och har en inre dörr till bostaden. Något krav på att ammunitionen ska förvaras i godkänt säkerhetsskåp finns inte, men man anger skrivningen ”under säkert lås eller på något annat lika betryggande sätt”. Någon definition av ”säkert lås etc” finns inte.
Hur mycket ammunition får du förvara hemma?
Hur mycket ammunition man får ha i bostaden regleras i formell mening inte, men ofta har siffran 20 kilo cirkulerat från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Viktigt att komma ihåg är att man med 20 kilo menar nettovikten explosiva ämnen. I en hagel- eller kulpatron handlar det med andra ord om krutvikten och tändmassan i tändhatten. För att komma upp i 20 kilo explosiv mängd krävs mer än 300.000 patroner i .22lr eller 13.000 hagelpatroner i kaliber 12 eller mer än 7.000 patroner i .308 Winchester och det överstiger med råge vad vi kan kalla normal innehavsmängd för en vapenägare.