Populära länkar
Kategorier
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga jägare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- På nätet sedan
2005
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Övrigt
Åtel
Jakt med hjälp av åtel bedrivs främst som vakjakt och där jägaren oftast sitter i en koja, gömsle eller jakttorn. Vilt som jagas på detta sätt är främst vildsvin och räv. Vid vildsvinsjakt åtlar man oftast med olika slags vegetabilisk föda och vid rävjakt utgörs åteln av animalisk föda.
Är du i tankarna att anlägga en åtel för vildsvin så kommer här lite tips på saker som är bra att ha och tänka på:
Det första som ska bestämmas är platsen där åteln ska ligga. Vildsvinen tycker om att vara i tät vegetation där dom känner sig trygga så lyckas du hitta en plats i en plantering så är det bara till din fördel. Skulle du inte lyckas hitta någon sådan plats är det bara att prova sig fram. Ett tips är att innan du sätter upp all utrustning, göra ett test och provmata. Sprid ut majs och tjära något träd för att se om det blir någon aktivitet. Hittar vildsvinen dit och verkar tycka om att vara på platsen du valt, är det bara att sätta igång och göra i ordning åtelplatsen mer rejält.
Nästa tips för att få till det så bra som möjligt, är att kolla hur vinden ligger där din tilltänkta åtel ska ligga. Eftersom vildsvinen har oerhört bra luktsinne kommer det underlätta för dig om du kan placera ditt torn, gömsle eller koja (helst välisolerad för att släppa ut så lite vittring som möjligt) på ett sätt så att vinden så ofta som möjligt ligger åt något annat håll än från dig mot åteln.
När vildsvinen hittat till din åtel och har börjat vara där mer frekvent kan det vara en stor fördel att ha någon slags belysning. Har du nära till åtelplatsen rekommenderar vi ett belysningskit som drivs av ett 12V batteri, t ex Hunters Åtelslinga. All den åtelbelysning vi säljer har grönt ljus vilket inte stör viltet och inte påverkar ditt mörkerseende.
För att hålla koll på vad du har för besökare på din åtel är en åtelkamera en bra investering. Fördelen med en kamera är att du i realtid får uppdatering vilka tider djuren är aktiv på din åtel och vilka individer och grupper som rör sig där. Tips på en bra och användarvänlig kamera där bilderna laddas upp till en app i din telefon är, Hunter Alpha Cloud. Den har vi testat själva och även fått positiv respons från kunder som har köpt och använt den.
När det kommer till lockmedel tycker vi att det absolut viktigaste är boktjära. Det ska alltid finnas ett träd vid åtelplatsen som är tjärat och har du det, kommer du ofta ha återkommande vildsvin. Annars är det bara att prova sig fram med olika dofter vad just vildsvinen hos dig tycker om. En bra tumregel är att börja med en liten mängd, då vildsvinen har oerhört bra luktsinne och för stark lukt av någonting kan ha motsatt effekt och skrämma bort dom istället för att locka dit dom. När du hittat den lukt dom tycker om kommer du att ha återkommande vildsvin vid din åtel.
Här kommer lite tips för att bäst lyckas med en rävåtel:
Börja med att välja en plats så att räven kan känna sig trygg när den närmar sig åteln. T.ex. smyga över ett öppet fält är inget den gör i första taget. Välj en plats där det finns skydd på vägen fram. Det brukar räcka med några träd, sly eller diken. Alltså en så öppen plats du kan hitta men med skydd för räven i anslutning, då får du en bra överblick och räven vågar sig fram. Placera åtelkojan inom lämpligt avstånd från åteln, runt 50-70 meter brukar vara lagom och har du förmånen att kunna sitta hemma innanför fönstret eller i ett uthus eller lada, är det samma avstånd som gäller.
Vad vill räven ha för mat? En bra grund är att försöka få tag i ett större stycke från ett djur. Skulle du t.ex. komma över ett trafikdödat rådjur så är det perfekt. Vad som får användas som åtelmaterial går att hitta på jordbruksverkets hemsida.
Tänk på att förankra fast djuret så att inte räven kan transportera iväg det direkt utan behöver vara kvar på din åtel för att äta. Har du inte tillgång till ett större stycke, går det utmärkt att göra en "isglass". Då tar du diverse köttrester/fisk, som du hackar till mindre bitar och lägger i en hink, helst med sluttande sidor för att minska risken att den går sönder när den fryser och expanderar. Sedan fyller du på med vatten, rör om och låter allt frysa. När det är genomfryst är det bara att ta med hinken till åteln, vända den upp och ner, banka ut innehållet så har du skapat en "isglass" med massa gott som räven tycker om. Fördelen med att frysa innehållet är att räven inte kan ta en bit och sedan springa i "skydd" för att äta, utan den behöver jobba en stund med att få loss det och det brukar räcka för att få ett bra skottläge. Ett tips till för att få räven att stanna ännu längre på din åtel är att sprida ut små hackade bitar av kött/fisk runt omkring för att hålla räven sysselsatt med att gå och äta från snön/marken.
Försök att fylla på åteln kontinuerligt så att det alltid finns något intressant för rävarna att hitta där, då kommer dom återkomma gång på gång för att kolla läget.
Går det trögt för dig att få rävarna att hitta till din åtel går det utmärkt att droppa lite av Trapperns Doftlockmedel runt åteln vilket kommer sprida en ljuvlig doft som kommer göra rävarna nyfikna på väldigt långt håll.
Det här är våra tips och det finns många fler sätt att göra en rävåtel på. Det bästa du kan göra för att ha chansen att lyckas med just räv är att prova dig fram för att se vad fungerar för just dig och rävarna i din närhet.
Hos oss på jakt.se hittar du ett brett utbud av produkter och hjälpmedel för en effektiv åteljakt.