Populära länkar
Kategorier
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga jägare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- På nätet sedan
2005
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Välj rätt jaktkniv
För jägare är kniven ett måste, och valet av kniv kan därför vara lite besvärligt att komma underfund med. Grundtipset är dock att du behöver flera och att det underlättar om du lär dig att slipa och sköta om knivarna, för att få bästa nyttan av det viktiga verktyget.
Större kniv mer användbar
För många lite äldre jägare har Morakniven var ett enkelt och självklart val. Kniven med det röda skaftet gick att använda till det mesta. Under början av sjuttiotalet växte en opinion fram som förordade små knivar med korta blad. Varför alla villa ha så liten kniv som möjligt måste tillskrivas modet och grupptryck. Det gällde att följa i spåren efter dåtidens förståsigpåare. I själva verket är en rejäl kniv mycket mer användbar. Ett bra val är en kniv som har ett blad på cirka tio centimeter och en totallängd på dryga 20 centimeter.
Kolstål och rostfritt
En mycket viktig detalj är naturligtvis bladet som i grova drag kan vara av kolstål eller rostfritt och som finns i ett stort antal varianter. I stora drag kan man säga att ett rostfritt blad är rostskyddat och behåller skärpan bra. Ett kolstålsblad är enkelt att slipa och slagtåligt. I praktiken innebär det att om du skadar ett hårt rostfritt blad kan det vara svårare att få det vasst igen, framför allt ute i fält. Kolstålsbladen är enklare att få vassa om du har ett diamantbryne till hands.
Jaktknivar för alla smaker och plånböcker
Två knivar eller en swingblade-kniv?
För dig som jagar klövvilt blir behovet av fungerande knivar lite större. I fält är det bra att ha en knivuppsättning i bältet som består av en vanlig kniv och en buköppnare. Det fungerar även med knivar av modellen swingblade, där man om vartannat kan använda knivbladet eller buköppnaren. De modellerna kräver dock att du är extra noga med rengöring efter varje vilt du passat. Det är dessutom viktigt att du inte använder dessa knivar till att skära korv och andra godbitar ute på pass. Hygienen är viktig när du ska ta vara på värdefullt viltkött.
Buköppnare och swingblade-knivar hittar du här
Slaktknivar och plasthölster
När det är dags att ta vara på viltet i slakteriet är ett slaktset att förorda. Ett set brukar innehålla en buköppnare, en benkniv, en flåkniv och en allroundkniv. Fördelen med flåkniven är att den har rundad spets så att du inte råkar skära hål på skinnet. Allroundkniven används bäst när du finstyckar köttet. Praktiskt är även att skaffa ett plasthölster som du har i ett bälte runt midjan. Annars är det enkelt att slarva och lägga kniven på ställen där den inte hör hemma. Slaktknivarna ska efter utfört arbete diskas, torkas och läggas bort. Lägg aldrig knivarna i diskmaskinen då det starka diskmedlet fräter på skärpan.
Håll eggen vass
Om du jagar småvilt och klövvilt kommer behovet av knivar vara ganska stort. En småviltskniv, två till tre knivar under älgjaktsdagarna och ett slaktset för kvällens aktiviteter är att rekommendera. Slaktsetet kommer även till nytta när du ska finfördela stekarna i hemmet. Ganska snart upptäcker du att en eller flera knivar är slöa. Att då skicka i väg knivarna för slipning blir med tiden kostsamt och dessutom kommer de att vara borta när de kanske behövs. På marknaden finns ett flertal olika diamantbrynen och brynstenar som kan göra underverk på slöa knivar. I många slaktset följer det med ett brynstål som gör att du kan underhålla skärpan, när det behövs som bäst.
Brynen och slipverktyg hittar du här
Slipa hemma – en hobby i hobbyn
När du börjar komma i gång med dina knivar är det ett bra tips att skaffa en riktigt bra slipmaskin. Tormek är ett svenskt företag som tillverkar ett par olika modeller som är så bra att vem som helst kan lära sig att slipa och få en vass jaktkniv. En god idé kan vara att färga in slipfasen med en tuschpenna och sedan testar du dig fram för att hitta rätt vinkel. När det är klart kan du slipa hela bladet och polera det sista på läderskivan. Med lite träning får du en kniv med skärpa av högsta klass. Knivslipningsmoment är så pass roligt att det lätt kan bli en hobby i hobbyn.
Tormeks produkter hittar du här
Multiverktyget – jägarens (näst)bästa vän
Denna anekdot från en erfaren jägare säger det mesta om mångsidigheten i multiverktyget:
”För många år sedan under en utlandsjakt fick jag se en yrkesjägare med ett multiverktyg i bältet. Okunnig som jag var då tänkte jag att det var en massa knivblad, tång, fil, bits och sax där inget av verktygen var tillräckligt bra för att verkligen fungera när det väl gäller. Naturligtvis hade jag fel och strax efteråt skaffade jag mitt första multiverktyg, som sedan den dagen hängt i bältet. Det går nästan inte en dag utan att jag använder något av verktygen. Allt från justeringar på kikarsiktet när studsaren ska skjutas in till att en gång ha fått hjälpa en mamma att fånga upp ett fiskben ur sin gråtande dotters hals. Krånglande båtar, skotrar och trötta älgdragare har alla någon gång lagats med hjälp av ett multiverktyg.”
Knivlagen
1988 fick Sverige en ny knivlag som reglerar användandet av kniv främst på offentliga platser. Knivlagen förbjuder innehav av knivar och vissa andra typer av föremål på allmänna platser om de kan användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa. Högsta domstolen har dock förtydligat och konstaterar att jägare och annat friluftsfolk som har med sig kniv ska godtas om knivinnehavet framstår som naturligt.
En bra kniv är ett måste för alla jägare, en bra kniv som är vass är ännu bättre och bäst av allt är om du själv kan slipa din kniv till perfekt skärpa.