Populära länkar
Kategorier
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga jägare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- På nätet sedan
2005
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Handladdning
Handladdning innebär att du själv gör din ammunition till ditt vapen, istället för att köpa färdig. Anledningarna till att handladda sitt vapen kan vara många, men vanligast är att man vill laborera för att få bästa möjliga träffbild – maximera precisionen helt enkelt. En annan anledning är att det i många fall är snällare mot plånboken än att köpa fabrikstillverkad.
Att handladda sitt vapen blir ofta en del av jakthobbyn och hos oss på Jakt.se hittar du mycket av det du behöver; hylsor, tändhattar, krut med mera. I denna text kan du läsa mer om handladdning och få lite tips och trix på saker som är viktiga att tänka på, vare sig du är nybörjare eller erfaren handladdare.
Historia
Handladdning är en gammal företeelse som i princip funnits lika länge som projektilvapen. På samma sätt som en medeltida bågskytt tillverkade sina egna pilar, kan idag gevärs- och pistolskyttar själva tillverka sina egna patroner.
När olika länders arméer tog enhetspatroner i bruk så skapades det samtidigt en civil marknad, där det salufördes laddverktyg för den aktuella armépatronen. Vår egen 6,5x55 Svensk Mauser är ett exempel, liksom klassikern .30-06 Springfield.
Hantering
Då det finns lika många metoder som det finns handladdare så går vi inte in på exakt hur man gör när man laddar sina egna patroner. Istället fokuserar vi på de punkter som är extra viktiga att tänka på. Och den största är givetvis säkerhetsaspekten.
Hylshantering
Hylsor består oftast av kopparlegeringen mässing, vilket är perfekt att använda vid hylstillverkning, då den både är mjuk och stabil beroende på tjocklek.
Vid omladdning av redan skjutna hylsor finns det dock ett antal saker man ska tänka på:
-
Var noggrann när du väljer ut vilka hylsor du ska ladda om
-
Blanda inte olika hylsfabrikat när du laddar eftersom produktionsvariationer ofta finns. Det kan bland annat röra sig om tjockleken på hylsans väggar, vilket påverkar hylsans volym och därmed trycket som bildas i hylsan vid avfyrning
-
Hylsor som har sprickor, vertikala eller horisontella, ska genast kasseras och lämnas till återvinning. En sprucken hylsa kan resultera i att krutgaser pressas bakåt, vilket kan skada både dig och ditt vapen. Observera att tunna hylsor i mässing har en benägenhet att spricka med tiden
-
Förvara aldrig hylsor tillsammans med ammoniak då det har en nedbrytande effekt på mässing
Tändhattshantering
Tändhattar kan, trots att de är små, förorsaka stor skada om de inte hanteras på rätt sätt. Använd därför alltid skyddsglasögon och handskar när du sätter i tändhattar.
Kruthantering
Var noga med att hantera krut som den explosiva vara det faktiskt handlar om, ha därför aldrig eld eller annan utrustning som kan ge gnistor i närheten av krutet. Var mycket noga med att inte hantera flera krutsorter samtidigt när du laddar en serie patroner. Skulle du råka blanda ihop krutsorterna, så att fel sort hamnar i fel hylsa, kan det gå riktigt illa. Kolla och dubbelkolla även att det är rätt krutmängd som hamnar i varje hylsa, lys ned med en ficklampa och verifiera att det ser ut att vara ungefär lika mycket krut i alla och avsluta din laddning med att skaka varje patron, så att du är helt säker på att hylsan inte är tom. Förvara aldrig krut och tändhattar tillsammans. Ordning och reda är verkligen A och O för att minimera riskerna som finns.
Utrustningshantering
Säkerhet ska genomsyra alla delar av handladdningen. Att kontrollera sin utrustning, både innan och under själva laddningen, hjälper dig att förhindra felaktigheter. Vågen är ett av de mest centrala verktyg som vi använder och den ska alltid nollställas innan handladdningen påbörjas. Flyttar du vågen måste du kontrollera att vågen fortfarande står på noll. Se även till att du inte har ett vinddrag från fönster eller dörrar när du laddar eftersom drag lätt påverkar vågen.
Dokumentation
Exakt hur man dokumenterar sin handladdning är inte så noga, men det viktiga är att man gör det och därmed har kontroll över viktiga aspekter. Dessa kan till exempel vara:
-
Hylsans historia
-
Vilket krut som används
-
Krutmängd
-
Tändhatt
-
Patronens längd
-
Friflykt
-
Kulans vikt
-
Ev. justeringar som gjorts till en laddning
Justeringar bör i synnerhet dokumenteras, eftersom de påverkar laddningens tryck i vapnet. Använd minst ett datablad per patrontyp och börja alltid med att notera vad du laddar, hur många och för vilket ändamål.
Hylsan vid avfyrning
Vid avfyrningen expanderar hylsan och fungerar som tätning i patronläget, utan denna tätning skulle en del av krutgaserna gå förlorade bakåt. Under expansionen formas hylsan efter patronläget i vapnet, vilket liknar “fireforming”. Efter skottet kommer hylsan att krympa något eftersom deformationen inte är varaktig vilket gör det möjligt att relativt enkelt dra ut hylsan ur patronläget.
Krutsorter
Exakt hur man dokumenterar sin handladdning är inte så noga, men det viktiga är att man gör det och därmed har kontroll över viktiga aspekter. Dessa kan till exempel vara:
-
Små hylsor kräver ofta ett snabbt krut
-
Hylsor med något större volym kräver ett medelsnabbt krut
-
Stora hylsor (magnumkalibrar) kräver ett trögare krut
Kort och gott: ju större hylsa desto trögare krut.
Kulor
Vissa kulor är utformade att expandera kraftigt, nästan explosionsliknande, medan andra är utformade att penetrera och skapa en djup och vid sårkanal samtidigt som restvikten hålls så hög som möjligt.
En gevärskula består för det mesta av två komponenter - en kärna av bly och en mantel av tombak, men även stål och mässing förekommer som mantelmaterial. En kula av "helmantlad" typ, får sin öppning bakåt, medan en "halvmantlad" får öppningen framtill i spetsen.
Hur tjock kopparmanteln är beror på vad kulan är ämnad för. En jaktkula för t.ex. älgjakt bör ha en ganska tjock mantel. Detta för att inte expandera allt för snabbt. Om kulan däremot är avsedd för målskjutning/precisionsskjutning så bör kulans mantel vara tunnare för att vara så jämn i tjockleken som möjligt.
Kulor - vanliga förkortningar:
SP - Soft Point (Mjuk Spets)
SP - Speare Point (Spetskula)
SS - Semi Spitzer (Halvmantel)
RN - Round Nose (Rund Nos)
FN - Flat Nose (Platt Nos)
FMJ - Full Metall Jacket (Helmantel)
HP - Hollow Point (Hålspets)
SP-RN - Soft Point - Round Nose (Mjuk Spets - Rund Nos)
Spitzer - (spetskula)
FB - Flat Base (Flat Akter)
BT - Boat Tail (Akterkonad)
HPBT - Hollow Point Boat Tail (Hålspets Akterkonad)
DL - Diamondline. Molybelagd kula.
Legala aspekter
(Referens: MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap)
-
Du får bara ladda ammunition för eget bruk och endast i de kalibrar du har vapenlicens för
-
Du får förvara högst 5 kilo löst krut i ett skåp som motsvarar kraven för vapenförvaring
-
Du får förvara obegränsad mängd krut som är innesluten i en patron som du har vapenlicens för, i vapenskåp
-
Du får förvara 20 kilo krut innesluten i patroner för en annan person, om du har förvaringslicens, i vapenskåp
Anledningarna till att handladda är många och man kan bara konstatera att oavsett varför man handladdar, så ger arbetet och planeringen ett stort nöje.
Försök att hitta någon med erfarenhet när du ska börja ladda, för att bolla tankar och funderingar!
Handladdarens Ordlista
Handladdning - Att skapa en egen färdig patron
Patron - Färdig ammunition
Tändhatt - Antändningen i en patron
Hylsa - “Kroppen” för hela patronen
Kula - Den del av patronen som skjuts iväg mot målet
Fireforming - Hylsformning vid skjutning i ditt patronläge
gr/grain - Det mått som alltid ska användas inom hemladdning, ej gram!
COL - Patronens totala längd
Headspace - Kalibreringsmått av hylsan anpassat för patronläget