Populära länkar
Kategorier
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga jägare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- På nätet sedan
2005
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Att skjuta in sitt kikarsikte är av största vikt och görs för att få siktet inställt efter ditt vapen och din ammunition. Kort och gott för att kulan helt enkelt ska träffa precis där du siktar. Hör följer en enkel och snabb steg-för-steg-guide på hur du skjuter in ditt sikte och vapen. Beskrivningen finns även i videon ovan.
Inskjutning av kikarsikte – 7 steg
Steg 1
Först och främst: se till att alla skruvar på vapnet och kikarsiktet är åtdragna. Överdra inte dina kikarmontage, utan håll dig runt 2,3-2,5nM. Rengöring av pipa görs innan inskjutning, inte efter. Detta är mycket viktigt, då inskjutningen är helt förstörd om man efteråt rengör eller drar åt skruvar på vapen och sikte. Se till att pipan är helt friliggande från framstocken genom att föra ett papper mellan pipa och stock ända bak till lådan där det tar stopp.
Steg 2
Om pipan på studsaren har fettats in eller oljats för långtidsförvaring ska loppet torrdras innan man börjar skjuta. I annat fall får man räkna med att just det första skottet kan ha ett avvikande träffläge. Att skjuta in med dåligt stöd är meningslöst och slöseri med ammunition. Ett rangligt trädgårdsbord gör ingen skytt lycklig, men däremot är en stabil bänk i grovt trä eller betong med sandsäckar ett bra skjutstöd. Om du inte är en mycket van skytt som är förtrogen med ditt vapen ska du inte dra slutsatser av enskilda skott. Skjut en träffbild om minst tre skott – sedan kan du dra slutsatsen. Om träffbilden spretar mer än storleken av en lerduva så är det svårt att dra slutsatser – skjut igen innan du börjar skruva. Fortsätter problemet och du har bra stöd har du nog fel på fäste, kikare eller vapen. Men det kan också bero på skytten. Skotträdsla och dåliga avfyrningar kan ge spretiga träffbilder.
Steg 3
Börja med att se till att ha ett fullgott stöd fram och bak av gott skick som gärna är avsedda för uppgiften. En jacka fram och ett par strumpor bak duger inte. Sätt upp en tavla vid skjutvallen, gärna helvit med en tydlig siktpunkt som mål. Den helvita färgen gör det lättare att se kulhål i siktet. Välj en inskjutningstavla som passar ditt riktmedel och som du själv anser vara lätt att rikta mot. Till högförstorande kikarsikten med fina riktmedel passar en liten och färgglad riktprick, medan ett grövre riktmedel och lägre förstoring kräver större riktprick. Rödpunktsikten brukar vara lättast att skjuta in mot en mörk cirkel som visar en kant utanför den röda pricken.
Steg 4
Sätt bössan i det fullgoda stödet och ta ur slutstycket, titta genom pipan och rikta så du ser tavlan genom pipan. Med vapnet stilla, skruva riktmedlet så det hamnar mitt i tavlan och kolla genom pipan att tavlan fortfarande syns och att riktmedlet är kvar i mitten på tavlan. Sitt ner i inskjutningsbänken, eller i liggande ställning om du endast har tillgång till det. Påbörja inskjutning med att lugnt och fint andas ut och avfyra vapnet utan ryck och knyck med siktet mitt i inskjutningstavlans centrumpunkt.
Steg 5
Ser du inte kulhålet på tavlan genom ditt kikarsikte så gå fram till tavlan och kolla om du ser det. Hittar du kulhålet så ringa in det ordentligt med en markeringspenna. Alla kikarsikten fungerar enligt samma princip: Du skruvar siktet åt det håll du vill flytta träffen. Har du träffbilden lågt vänster så skruvar du siktet enligt pilarna för "upp" och "höger". Hur mycket varje klick flyttar träffen varierar mellan fabrikaten, men den informationen brukar stå under skyddshuven till justeringen eller i manualen till siktet.
Steg 6
Sikta nu med kikarsiktets riktmedel i mitten på tavlan, precis som du gjorde på första skottet och håll sedan geväret helt still - här underlättar det betydligt om man är två personer – en som kollar i kikarsiktet och en som ställer in siktet. Skruva nu på kikarsiktet samtidigt som du siktar tills att riktmedlet hamnar i kulhålet på tavlan. Håll geväret helt still under utförandet. Sikta i mitten på tavlan igen och skjut. Om siktet och montaget är monterat rätt och det är optik av bra kvalitet så kommer nu kulan att ha träffat i centrum på tavlan.
Steg 7
Låt vapnet svalna och kontrollskjut 3 skott och gå sen fram och kontrollera att du är nöjd med hur vapnet är inskjutet. Nu kan du även göra de sista finjusteringarna på siktet. Låt vapnet svalna och kontrollera sedan hur vapnet skjuter med den ammunition du avser att jaga med och korrigera om det behövs.
Tips
Övningsammunition, dvs helmantlad jaktmatch, samskjuter väldigt sällan med halvmantlad jaktammunition. Därför är det viktigt att inte blanda ammunition hejvilt, då alla märken är helt olika med olika laddningar. Det duger inte att skjuta in med billig övningsammunition och tro att jaktammunitionen träffar på samma ställe, i varje fall inte utan att ha provat i det enskilda vapnet. Inskjutning till jakt ska ske med precis den ammunition du ska jaga med.
Skjut helst inte in på kortare håll än 80 meter. Har man tillgång till 100-metersbana är det ännu bättre. Ammunitionstillverkarna tillhandahåller bra data på vilket överslag som är lämpligt. En grundregel är cirka tre centimeters överslag på 100 meter.
Har du ljuddämpare till ditt vapen måste du skjuta in med denna på. Träffläget med och utan ljuddämpare brukar variera någon eller några decimeter, ibland ännu mer – prova i ditt eget vapen.
Om man skulle stöta i kikarsiktet eller tappa vapnet under jakt är det mycket viktigt att man kontrollskjuter vapnet igen för att se att inget har hänt. Likaså vid frakt av vapnet i bil är det viktigt att vapnet transporteras på ett bra sätt så inte siktet och geväret får ta emot onödigt med stötar som kan påverka inskjutningen som gjorts.
Allt ovanstående görs för att undvika onödigt lidande när ett skott skall tas på ett levande vilt. Se till att ha ett vapen som träffar exakt där du siktar.
Nedan är en video från Sako på utförligt instruerad inskjutning. Den är riktigt bra och visar stora delar av det vi tagit upp ovan.