Populära länkar
Kategorier
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga jägare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- På nätet sedan
2005
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Luftvapen - En guide
Vill du träna upp din skjutteknik och precision utan att använda ditt vanliga gevär? Då kan ett luftvapen vara en riktigt bra investering! Med ett luftvapen blir övningsskyttet både billigt och lättsamt att öva.
Skyttet med luftvapen är såklart även ett klassiskt sommarnöje, med en given plats i 5-kampen. I denna text går vi igenom vilka olika slags luftvapen som finns, dess kalibrar och tipsar om roliga tillbehör!
Skytte – en färskvara
För att kunna hålla precisionen på topp krävs både övning och kontinuerligt underhåll. Tyvärr är det en stor del av Sveriges jägare som väljer bort det viktiga övningsskyttet, främst på grund av att man tycker det blir för dyrt. Med ett luftgevär blir övningsskyttet både prisvärt och lättillgängligt, samtidigt som sommarens 5-kamper är räddade. Ett luftvapen, kulfång, måltavlor och några askar kulor – sedan är det bara att sätta igång!
Olika typer av luftvapen
Det som skiljer olika typer av luftvapen åt är främst vilket slags drivmedel som används för att sätta projektilen i rörelse när du skjuter. Som med allt finns det fördelar och nackdelar med de olika typerna och det är därför viktigt att inför köp känna efter vilket tekniskt utförande som passar dig bäst.
De tre vanligaste typerna av luftvapen är:
-
Fjäderluftvapen
-
Kolsyredrivna vapen
-
PCP-vapen (Pre-Charged Pneumatic)
Fjäderluftvapen
Dessa vapen har en tryckfjäder som pressas ihop vid laddning. Vid skottlossning frigörs fjädern och pressar fram en kolv genom en cylinder, varvid ett högt lufttryck uppstår. Detta driver i sin tur ut kulan genom vapnets pipa.
Fördelar med fjäderluftvapen:
-
Inga extra tillbehör krävs förutom ammunition
-
Ofta billigare än andra konstruktioner
-
God precision och verkan
-
Strular sällan
Nackdelar med fjäderluftvapen:
-
Fjädern måste spännas upp manuellt mellan varje skott
-
Har en dubbelrekyl som kan kräva en del vana för att hantera
Kolsyredrivna vapen
Vapen av denna typ drivs av koldioxid (kolsyra, CO2) som ligger inuti en behållare. Vid skottlossning släpper en ventilanordning i behållaren ut en liten mängd CO2, som expanderar och skapar rörelseenergi hos kulan.
Fördelar med kolsyredrivna vapen:
-
Är oftast halvautomatiska vilket möjliggör snabbare skottserier
-
Mer eller mindre helt fria från rekyl
-
Snabb och smidig laddning
Nackdelar med kolsyredrivna vapen:
-
Fungerar sämre när det är kallt ute
-
Många skott i tät följd kyler ned vapnet, vilket kan ge sämre skjutegenskaper
-
Kräver tillbehör i form av kolsyrepatroner
-
Kräver underhåll av packningar
PCP-vapen
PCP-vapen (Pre-Charged Pneumatic) är i sin konstruktion ganska lika kolsyredrivna vapen, men är oftast dimensionerade för ett högre tryck. De har en trycksatt tub som pumpas upp med en handpump eller som trycksätts via t.ex. en dykartub. Vid skottlossning slår en hammare på en ventil i tuben, vilket frigör inställd mängd luft, som sedan driver kulan ut genom pipan.
Fördelar med PCP-vapen:
-
Mycket bra skjutegenskaper
-
Mer eller mindre helt fria från rekyl
-
Påverkas inte av kyla
-
Möjliggör snabba skottserier utan omständiga omladdningar
Nackdelar med PCP-vapen:
-
Betydligt dyrare än fjäder- och kolsyredrivna vapen
-
Kräver tillgång till komprimerade luft alternativt pump
Kalibrar
Förutom att komma underfund med vilket drivmedel som passar ditt syfte bäst ska du även ta ställning till kalibern på luftvapnet. Med kaliber avses för luftvapen projektilens diameter (som oftast är densamma som pipans innerdiameter) och det finns i huvudsak tre olika kalibrar: 4,5 mm, 5,5 mm och 6,35 mm.
Luftvapenammunition är mycket viktigare än vad många tror och förekommer i två typer; diaboler samt stålrundkulor. Diaboler har med sin paraplyform bra aerodynamik och träffsäkerhet och är det som gäller när du vill ha precision i ditt skytte. De kommer även med olika former på “nosen”, vilket gör valmöjligheterna stora till ett anpassat skytte. Stålrundkulor är runda i sin form, besitter betydligt sämre aerodynamiska egenskaper och även om de fungerar utmärkt vid t.ex. prickskjutning på burkar, så ses de inte som ett seriöst alternativ vid målskytte på lite längre avstånd. I denna text väljer vi därför att enbart fokusera på diaboler.
4,5 mm (.177 tum)
4,5 mm är den vanligaste kalibern för luftvapen, som med sin låga vikt ger en hög utgångshastighet. Diabolen har en rak kulbana som gör den enkel att skjuta med. Den lättare vikten gör den emellertid vindkänslig och om syftet är att skjuta utomhus på längre avstånd gör du klokt i att välja en grövre kaliber. Däremot är den perfekt för precisionsskytte på kortare avstånd, med såväl gevär som pistol, samt för vanligt “nöjesskjutande”.
5,5 mm (.22 tum)
En mycket populär och kanske den mest lämpliga kalibern för dig som ställer lite högre krav. Med större och tyngre kulor sänks visserligen utgångshastigheten något jämfört med 4,5 mm, men det gör den samtidigt betydligt mindre känslig för vind och erbjuder därför möjligheten till hög precision även utomhus på längre avstånd. Då diabolerna finns med olika vikt finns även möjligheten att anpassa skyttet efter rådande förutsättningar eller dina personliga preferenser.
6,35 mm (.25 tum)
Ytterligare ett kliv upp på kalibertrappan hittar vi den grövsta för luftvapen. Här blir utgångshastigheten väldigt låg och kulan sjunker därför snabbt. Enligt många vägs detta emellertid upp av att de stora kulorna tydligt markerar träff i målet. I praktiken är denna kaliber dock främst lämplig för vapen med uppgraderad utgångshastighet (detta gör dock vapnet licenspliktigt och ska göras i enlighet med gällande lag).
Noterbart för samtliga kalibrar är; för att optimera träffbilderna med moderna pipor, så krävs en hel del testande. Detta då varje pipa är mer eller mindre individuell.
Tillbehör
Diaboler finns i mängder av olika typer till dessa vapen, med olika vikt och form, allt för att kunna anpassa skyttet utifrån rådande förutsättningar. En diabol med spetsig eller rundad nos, gör sig t.ex. bättre på längre avstånd, medan en platt nos gör sig bra på kortare avstånd, då de lämnar väldigt fina hål i tavlan. Vår rekommendation är att du testar dig fram vad som passar dig och ditt vapen bäst.
Här hittar du ammunition till luftskytte
Förutom ammunition behöver du ett bra kulfång att sätta tavlan i, samt måltavlor. Det finns även mycket roliga skjutmål för luftskyttet, såsom fallmål, snurrmål m.m.
Här hittar du kulfång och måltavlor
Luftskytte bjuder alltså inte bara på skoj i sommarstugan, utan skapar också möjligheten för jägare att öva sitt skytte på ett både lättillgängligt och ekonomiskt sätt. Kontakta gärna vår kundtjänst så hjälper de dig vidare till rätt luftvapen för just dina ändamål!
Ordlista
Aerodynamik: Hur ett föremål i rörelse påverkas av luften den befinner sig i
Diaboler: Kulor avsedda för luftvapen
Kaliber: Kulans/Diabolens diameter (ofta densamma som vapenpipans innerdiameter)
Kolsyra: (Koldioxid, CO2) drivmedel för t.ex. luftvapen
Kulfång: Anordning, ofta i metall, avsedd att fånga upp kulan efter träff i tavlan
PCP-vapen: Vapen med en trycksatt tub fylld med luft