Populära länkar
Kategorier
Fördelar med oss
- Inga avgifter
- Gratis frakt över 599:-
- Snabb leverans
- KUNDSERVICE med riktiga jägare
- Öppet köp returrätt 30 dagar
- Betala säkert med avgiftsfri faktura, kort eller internetbank
- På nätet sedan
2005
- Tel 060 - 124 000, vardagar 9-12, 13-17
- Maila oss
Funderar du på jägarexamen?
Skratten med jaktlaget runt lägerelden. Skogen som fylls av ekande hundskall en kylig oktobermorgon. Lockjakt vid en spegelblank sjö i solnedgången. Spänningen i det andlösa ögonblick när du sakta kramar om avtryckaren.
Gemenskap, naturupplevelser och spänning. Många jägare vittnar om att jakten inte kan beskrivas, utan är något som måste upplevas. Och eftersom du hittat hit är det sannolikt något du är nyfiken på. Men hur tar du första steget härifrån till upplevelsen? Det ska vi gå igenom här!
Uppsiktsjakt
Ett allra första steg för att se om jakt är något för dig är att följa med någon som redan jagar. Är du över 15 år fyllda får du låna vapen under förutsättning att utlånaren är med (inom armlängds avstånd) och övervakar användningen av vapnet, en så kallad uppsiktsutlåning. Detta kan också göras på en skjutbana.
Ett krav på godkänd jägarexamen för dig som lånetagare föreligger inte, men det är självklart bra om du har kunskap om jakt och skytte. Är du som låntagare över 18 år behöver du dock ha statligt jaktkort (en viltvårdsavgift som beskrivs närmare längre ned).
Jägarexamen
För att ha möjlighet att bli beviljad en vapenlicens för ett jaktvapen krävs det att du har en godkänd Jägarexamen. En komplett jägarexamen består av:
-
Teoretiskt prov
-
Praktiskt prov - grundprov kulgevär
-
Praktiskt prov - högvilt kulgevär
-
Praktiskt prov - hagelgevär
En komplett examen ger behörighet för alla i Sverige godkända jaktvapen, men du kan t.ex. välja att endast göra teoriprov + praktiskt prov hagelgevär. Med dessa båda prov godkända är du behörig att söka licens för, och jaga, med hagelvapen.
Det finns ingen nedre åldersgräns för att ta jägarexamen. Dock behöver du ha de fysiska förutsättningar som krävs för att kunna hantera ett vapen på ett säkert sätt. Annars får du inte göra de praktiska delproven.
Det finns ett stort utbud av jägarexamenskurser och vissa studieförbund, som exempelvis Studiefrämjandet, erbjuder bra kurser med erfarna kursledare.
Att gå en kurs där man har ett flertal lärarledda träffar är ofta mycket givande, då man kan ställa frågor och diskutera med de andra kursdeltagarna, vilket gör det till ett säkert sätt att lära sig allting rätt på en gång.
Det finns dock ett stort antal kursarrangörer som erbjuder jägarexamen via intensivkurs. Dessa pågår oftast mellan 3-5 dagar och priser och upplägg på dessa kurser varierar mycket. Dock förutsätter de flesta intensivkurser att deltagaren har läst mycket teori hemma, innan kursen startar. Vissa arrangörer uppmanar även till att du ska ha tränat vapenhantering och skytte inför intensivkursens start. Detta kräver att du har tillgång till skjutbana och hjälp av behörig jägare. Det kan därför vara klokt att tänka efter en extra gång inför valet, om intensivkurs är ett alternativ för dig.
Sök jägerexamenskurser här: Jägarexamenskurser
Jägarexamensprovet
Det är Naturvårdsverket som fastställer kraven för jägarexamen och proven avläggs inför en särskild provledare som är utvald av polisen. De praktiska delarna utförs på något av ditt läns godkända provbanor.
Teoretiskt prov
Det teoretiska provet består av 70 frågor från Jägarskolan som ska besvaras under 60 min. Du måste ha minst 60 stycken rätta svar för att bli godkänd. Frågorna, ibland med en bild, har alla 4 svarsalternativ, och endast ett av dessa är korrekt.
Praktiska prov
De praktiska proven är tre till antalet och där du, som sagt, kan välja vilka prov du vill göra. Skillnaden i slutändan blir vilka vapen du har behörighet att ansöka om licens för. Under alla moment är det viktigt att du visar att du kan hantera vapnet på ett säkert sätt.
Läs mer om säker vapenhantering här: Säker vapenhantering
Praktiskt prov 1 - Hagelgevär
Provet för hagelgevär delas upp i 4 delmoment som alla måste godkännas för att du ska kunna ansöka om vapenlicens för hagelgevär:
Säker hagelgevärshantering
För att säkerställa att du har en godtagbar vapenhantering kommer du dels att bli ombedd att utföra särskilda handlingar med ditt vapen på en bestämd plats. Dessa handlingar bedöms på detaljnivå av provledaren. Du kommer även att bedömas utifrån hur du hanterar ditt vapen i stort under hela provtillfället. Att hantera ett vapen är ett stort ansvar och om du inte gör det på rätt sätt kommer du att bli underkänd. Om du gör något som riskerar säkerheten (som t.ex. att rikta mynningen av vapnet mot en annan person) avbryts provet omedelbart av provledaren.
Avståndsbedömning
Det är viktigt att kunna avgöra om det djur du jagar är inom räckhåll för ditt hagelgevär, inom så kallat “hagelhåll”. Ett flertal dägg-, vilt- och fågelfigurer kommer att visas upp på olika avstånd. För att bli godkänd ska du markera med ett “skott” mot de figurer som är inom hagelhåll och avstå från skott mot de som är för långt bort.
Lerduveskytte
Sex stycken lerduvor kommer att kastas upp och ut i luften från en plats alldeles intill dig. För att bli godkänd behöver du träffa minst 4 av dem. Du får avlossa 2 skott per duva om du behöver.
Skjutning mot markmål
I det sista delmomentet kommer du att få skjuta mot ett vänstergående och ett högergående mål på 20 meters avstånd – ett såkallat sidskott. Du får avlossa 2 skott per figur och för att bli godkänd behöver du ha träffat tillräckligt nära figurens hjärt- och lungområde för att skottet skulle ha varit dödligt på ett riktigt djur.
Praktiskt prov 2 - Grundprov för kulgevär
De praktiska proven 2 och 3 för att ta en komplett jägarexamen visar hur väl du hanterar ett kulgevär. För att bli godkänd i grundprovet för kulgevär behöver du klara tre delmoment:
Speciell kulgevärshantering
Precis som för hagelprovet behöver du visa att du kan hantera ditt kulgevär på ett godtagbart sätt. Du kommer att bli ombedd att utföra särskilda handlingar med ditt vapen på en bestämd plats. Handlingarna bedöms i detalj av provledaren.
Allmän kulgevärshantering
I samband med det kommande delmomentet Precisionsskjutning kommer du att bedömas utifrån hur du hanterar ditt vapen. Om provledaren upplever att du inte hanterar ditt vapen på ett godtagbart sätt kommer du att underkännas och behöver då göra om hela kulprovet. Om du gör något som riskerar säkerheten på provbanan kommer provet omedelbart att avbrytas.
Precisionsskjutning
På ett avstånd på 80 meter ska du med fyra skott visa att du kan skapa väl sammanhållna träffbilder. Precisionsskjutningen utförs två gånger, en gång från skjutstol och en gång med jägarmässigt stöd (t.ex. rem- eller midjestöd).
Praktiskt prov 3 - Högviltsprov för kulgevär
För att bli godkänd i det praktiska högviltsprovet för kulgevär behöver du klara två delmoment:
-
Skjutning mot stillastående älgfigur
-
Skjutning mot löpande älgfigur
De två sista delmomenten för en komplett jägarexamen hänger ihop och måste utföras på en godkänd älgbana inför en förordnad provledare. Provet består av nio stycken serier om fyra skott. En serie består av två skott mot stillastående älgfigur och två mot en löpande. Du kommer först att få skjuta två gånger mot en stillastående figur som efter ett par sekunder startar och löper. Då får du skjuta två gånger till. För att bli godkänd behöver alla fyra skotten ha träffat inom älgens träffområde, alltså tillräckligt nära hjärt- och lungområdet för att ha varit dödligt. För att klara det praktiska högviltsprovet krävs att tre av nio serier är godkända.
Läs mer om hela uppskjutningsprovet här: Jägarexamensguide
Ansök om vapenlicens
För att få inneha ett vapen och även ammunition måste du ansöka om vapenlicens. Förutom en jägarexamen, som gör dig behörig för det specifika vapnet, behöver du även vara över 18 år, laglydig och skötsam samt kunna intyga ändamålet med vapnet. I samband med att du köper ett vapen hos oss hjälper vi givetvis till med vapenlicensansökan.
Eller ansök själv hos polisen: Vapenlicensansökan
Vapenskåp
Lagen kräver att du förvarar dina jaktvapen i ett certifierat vapenskåp och i samband med att du gör din första ansökan om vapenlicens ska kvitto på att du köpt ett godkänt (SS 4392-klassat) vapenskåp uppvisas.
Jaktkort
Innan du kan börja jaga på egen hand måste du lösa ett statligt jaktkort hos Naturvårdsverket. Jaktkortet visar att du har betalat viltvårdsavgiften och är berättigad att jaga i Sverige. Avgiften är från och med jaktåret 2021/2022 fastställt till 400 kronor.
Även du som är hundförare är skyldig att betala avgiften om syftet är att skjuta vilt, oavsett om det är du själv eller någon annan som planerar att skjuta med vapen. Detsamma gäller om du går i drev. Är du under 18 år behöver du inte ha jaktkort.
Jakträtt
Förutom en godkänd jägarexamen, vapenlicens och jaktkort behöver du även ha jakträtt där du vill jaga. Det kan du erhålla via något av dessa tre alternativ:
-
Äga jaktmark
-
Arrendera jaktmark
-
Bli inbjuden till, eller betala för, jakten hos någon annan som har jakträtt
När detta är löst har du sedan allt du behöver för att få kalla dig jägare och ge dig ut i skogen. Allt från vapen och vapenskåp till övrig utrustning och hjälpmedel för lyckade jakter hittar du självklart hos oss på Jakt.se.
Vi hoppas att denna text gav dig klarhet över förutsättningarna för att få jaga och hjälper dig vidare till nästa steg i möjligheten att skapa mängder av oförglömliga upplevelser i jaktens tecken!